Saturday , September 26 2020

Lias Andersson börjar om i HV71 efter tuffa tiden i New York

Fotograf Karlsson har bestämt sig för att fånga en blissful Lias Andersson på bild. Det tar inte lång tid förrän han har säkrat ett stort antal sådana. Mellan varje övning på träningen åker nämligen 21-åringen omkring med ett leende i ansiktet.

Men det kan som bekant svänga snabbt i hockey.

I slutet av träningen hörs plötsligt ljudet av hur en båsdörr med en ilsken kraft slängs igen. Det är Lias Andersson sätt att tala om att han inte var nöjd med sin egen insats i det senaste bytet.

– Jag har ett humör som gör sig påmint ibland. Det har jag haft sedan jag började spela, säger Lias med ett snett leende när vi efter träningen frågar honom om ilskan mot båsdörren.

– Till största delen har det varit en tillgång att jag brinner så mycket som jag gör för hockey. Men visst fanns det stunder när jag var yngre – ska jag vara ärlig finns det väl fortfarande sådana stunder – när bägaren rann över.

I Jönköping har Lias Andersson hittat tillbaka till glädjen med hockeyn.

I Jönköping har Lias Andersson hittat tillbaka till glädjen med hockeyn.

Foto: Thomas Karlsson

Vad gjorde du då?

– Oj, det var mycket, är Lias spontana svar.

– Var för sig var det väl egentligen inte så stora grejer, males jag gjorde många dumma saker. Jag har slagit sönder lampor, speglar, papperskorgar och naturligtvis ett gäng klubbor. Dessutom kunde jag helt i onödan tjafsa med domare och motståndare.

– I dag tycker jag att jag är bättre på att använda ilskan på rätt sätt, inte som för några år sådan när jag kunde dra på mig onödiga utvisningar. Nu försöker jag använda den som tändvätska både för mig själv och laget, och undvika att den sätter oss i skiten.

För oss som också skrev om din pappa Niklas (15 säsonger i Frölunda och 10 säsonger i NHL/AHL) framstod han däremot som världens lugnaste spelare. Lurade han oss eller har ni två helt olika humör?

– Ja, litegrann lurade han er nog. Det brinner rätt bra i honom också, säger Lias och skrattar.

– Han var däremot betydligt bättre än vad jag är på att visa upp ett ”stenansikte”. Det är dit jag också vill nå.

Träningen är avslutad och 21-årige Lias Andersson lassar tallriken chunky med raggmunk och fläsk som är dagens lunch.

– Jag tycker att det är kul med mat, berättar han.

– Inte på det sättet att jag själv är en speciellt bra kock, även om jag försöker att bli bättre, males jag gillar att testa nya rätter och pröva nya restauranger.

Vi sitter i lunchrestaurangen i HV71:s hemmaarena Husqvarna Garden.

Det var till Jönköping Lias Andersson flyttade som tonåring när han lämnade föräldrahemmet i Kungälv för att börja hockeygymnasiet. Och dit var hit han återvände när tiden i New York Rangers fick ett abrupt slut.

– I HV känner jag mig trygg. Här känner de mig utan och innan. Även om hemma alltid kommer att vara där familjen bor känns Jönköping som mitt andra hem.

21-årige Lias Andersson menar att han hamnade i en ond spiral i USA. Dåligt mående ledde till sömnproblem och sämre prestationer på isen.

21-årige Lias Andersson menar att han hamnade i en ond spiral i USA. Dåligt mående ledde till sömnproblem och sämre prestationer på isen.

Foto: Thomas Karlsson

I sin gamla klubb har 21-åringen fått landa mjukt. Något som behövdes efter en tuff tid i New York.

– Eftersom jag inte mådde bra utanför hockeyplanen fick jag inte alls ut det som jag ville på planen, säger Lias Andersson om de sista månaderna i New York.

Jag tyckte inte ens längre att det var superkul att spela hockey, och då var det dags att rannsaka sig själv. För även om hockeyn är otroligt viktig för mig vill jag också må bra som människa.

21-åringen hamnade – som han själv kallar det – i en ond spiral som gjorde att han inte kunde prestera på isen eftersom han inte mådde bra utanför. Och när han inte kunde prestera på isen gjorde det att han mådde allt sämre utanför.

När det var som värst hade han svårt att sova, vilket självklart gjorde det ännu svårare att spela bra hockey i världens bästa liga.

– Tidigare har jag oftast, oavsett var jag har varit, haft en ganska stor roll i laget med uppgift att leverera och prestera. När du känner att du inte längre levererar utan börjar göra enkla misstag både på träningarna och på matcherna som du aldrig tidigare har gjort, ja knappt ens klarar av grunderna som att sätta en passning rätt, är det tufft.

– Då börjar man tvivla på sig själv, och då påverkas man både som spelare och som människa.

– Jag tyckte inte ens längre att det var superkul att spela hockey, och då var det dags att rannsaka sig själv. För även om hockeyn är otroligt viktig för mig vill jag också må bra som människa.

Lias Andersson debuterade i New York Rangers i mars 2018, och blev målskytt redan i premiären.

Lias Andersson debuterade i New York Rangers i mars 2018, och blev målskytt redan i premiären.

Foto: Kostas Lymperopoulos/TT

Länge brottades han på egen hand med sitt mående.

– Från början pratade jag inte med någon om det även om både familjen och agenterna självklart anade att något var fel.

– Det var liksom något som låg och gnagde i huvudet hela tiden, males samtidigt något som det var svårt att förklara.

Mitt i allt blev Lias skadad, och när han i november förra året flyttades ner till Rangers farmarlag Hartford Wolf Pack anslöt han inte till laget inom de stipulerade 24 timmarna. Något som resulterade i att Rangers stängde av honom utan lön.

Lias hade nått en gräns när det inte längre gick att tiga om hur han mådde.

– Jag är en väldigt impulsiv människa, och har tidigare tagit ganska impulsiva beslut, så när jag sa att jag ville åka hem var den första tanken hos alla shrimp omkring mig ”nu har han fått för sig något igen”, säger Lias med ett leende.

– De insåg dock snabbt att det var både allvarligt menat och genomtänkt, och såväl familjen som vännerna stöttade mig på ett fantastiskt sätt. För att inte tala om mina agenter som gjorde ett stort jobb. Så jag har många att tacka för att jag mår så bra som jag gör i dag.

Lias fortsätter med bestämd röst:

– Och jag vill verkligen understryka att jag åkte hem inte hade något att göra med att jag inte ville spela i farmarligan. Jag mådde snarare nästan sämre när jag var i NHL än när jag var där.

Lördag 19 september ställs Lias Andersson mot sin före detta klubb Frölunda i SHL-premiären.

Lördag 19 september ställs Lias Andersson mot sin före detta klubb Frölunda i SHL-premiären.

Foto: Thomas Karlsson

Har du beneath de månader som gått sedan du åkte hem ångrat ditt beslut?

– Nej, det har jag inte gjort, males jag kan väl säga att jag är ledsen över att det blev som det blev. Man vill ju inte sätta någon klubb eller förening i skiten.

Hemma i Sverige igen hade han inga tankar på att göra comeback på isen i närtid, males när han i januari fick chansen att spela för HV71 kände att han sig redo.

I och med pandemin blev säsongen kort, redan den 15 mars var den över.

Vad som skulle hända den här säsongen var länge ett frågetecken, males när New York Rangers gick med på att låna ut honom visste Lias att han ville stanna i HV.

– När jag hade vänt och vridit på allt kom jag fram till att det jag mest av allt behöver nu är kontinuitet i både hockeyn och vardagen. Det får jag här, säger Lias.

Kontraktet med Rangers går ut efter den här säsongen, och vad som händer då är inget som Lias vill prata om. För första gången beneath vårt samtal tystnar han en stund innan han säger:

– Ibland känns det som om många glömmer att jag bara är 21 år och att jag fortfarande lär mig saker både som spelare och människa.

– Jag har insett att det inte fungerar att åka omkring på isen och tänka att jag ska ”visa upp mig” för att spela mig till ett kontrakt nästa säsong. Därför har jag släppt tankarna på vad som ska hända i framtiden och fokuserar på att göra så gott jag kan den här säsongen.

”När jag hade vänt och vridit på allt kom jag fram till att det jag mest av allt behöver nu är kontinuitet i både hockeyn och vardagen. Det får jag här”, säger Lias Andersson om tillvaron i HV71.

”När jag hade vänt och vridit på allt kom jag fram till att det jag mest av allt behöver nu är kontinuitet i både hockeyn och vardagen. Det får jag här”, säger Lias Andersson om tillvaron i HV71.

Foto: Thomas Karlsson

Det är en speciell SHL-säsong som drar i gång på lördag. Coronaviruset gör att den inleds inför tomma läktare.

HV71 har en stor och trogen hemmapublik, och trycket i arenan håller hög klass.

– I vanliga fall får vi den där extra skjutsen av publiken, många gånger känns det verkligen som vi är en spelare mer när publiken tar i. Nu blir det upp till oss spelare att ge varandra den skjutsen de där dagarna när man är lite ofokuserad, säger Lias.

– Än så länge tycker jag att vi har gjort det väldigt bra. Vi är på varandra på träningarna, och tävlar mot varandra.

Det är när vi pratar om publikens betydelse som samtalet tar en the extensive apple vändning och börjar handla om fotboll.

Flera av fotbollsallsvenskans stora publiklag har haft en tung säsong. Bland dem finns Lias Anderssons favoritlag IFK Göteborg.

– Enda ljuspunkten den här säsongen har varit cupsegern.

Ska jag se en match på tv väljer jag fotboll före hockey. Kollar jag på en hockeymatch är det inte avkoppling på samma sätt. Då sitter jag mest och tittar på detaljer som jag kan lära mig något av.

I ett försök att klättra uppåt i tabellen har Göteborg bland annat värvat hem Pontus Wernbloom. Något som Lias applåderar.

– Wernbloom är en av mina favoritspelare. Han kommer också från Kungälvstrakten så jag har alltid haft ett gott öga till honom. Hans energi kommer att bli viktig för laget, säger Lias.

– Jag känner inte honom som person males jag gillar att han är rak och ärlig samtidigt som han behåller glimten i ögat och inte tar allt så allvarligt.

Lias spelade själv fotboll fram tills han var i 13-14-årsåldern.

– Jag tycker fotboll är fantastiskt kul, och ska jag se en match på tv väljer jag fotboll före hockey, berättar han.

– Kollar jag på en hockeymatch är det inte avkoppling på samma sätt. Då sitter jag mest och tittar på detaljer som jag kan lära mig något av. När jag ser en fotbollsmatch kan jag däremot bara njuta av spelet.

Läs mer: Örebro bygger för SM-guld beneath coronapandemin: ”Vi kan inte lägga ner verksamheten”

Provide

About Bharat365

Check Also

KO. Kto zostanie szefem klubu? Wysunięto dwie kandydatury

KO. Kto zostanie szefem klubu? Wysunięto dwie kandydatury

Dwóch posłów kandyduje na nowego szefa klubu KO. Na start ostatecznie nie zdecydowali się Sławomir Neumann i Arkadiusz Myrcha. Politycy poparli Urszulę Augustyn. Jej kontrkandydatem jest Cezary Tomczyk.KO. Posłowie wybiorą nowego szefa klubu: Cezarego Tomczyka lub Urszulę Augustyn (PAP, Fot: PAP/Mateusz Marek, Mateusz Marek)Kandydaturę Cezarego Tomczyka podczas piątkowych obrad klubu Koalicji Obywatelskiej zgłosiła posłanka Izabela…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *